
Palnik na pellet jest kluczowym elementem kotła - to on odpowiada za proces spalania granulatu i tym samym, generowanie ciepła. Poza tym, mechanizm palnika dozuje opał oraz utrzymuje optymalne warunki przemiany energetycznej.
Pomimo mnogości pełnionych funkcji, palnik sam w sobie, nie jest urządzeniem przesadnie skomplikowanym czy też najeżonym najnowszymi technologiami.
To właśnie owa prostota działania palników sprawia, że dobrze konserwowane mogą służyć swoim właścicielom długie lata.
By cieszyć się ich niezawodnością i długowiecznością wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Palnik na pellet - czego unikać?
Podstawowym zagrożeniem dla prawidłowego funkcjonowania palnika na pellet jest niskiej jakości paliwo. Spalanie pelletu o zbyt dużej wilgotności może prowadzić do powstawania tzw. zgorzeliny, czyli spieków formujących się z niepalnych substancji zawartych w granulacie.
Kluczowe jest zapoznanie się z zaleceniami producenta palnika dotyczącymi zalecanej klasy pelletu.
Najwyższej klasy pellety, czyli EN A1 plus lub DIN A1 plus gwarantują znikomą wilgotność i całkowite spalanie granulatu. Ten typ opału nadaje się do wykorzystania w każdym modelu palnika i nie prowadzi do powstawania zgorzeliny.
Jeżeli mamy zamiar korzystać z pelletów klasy A2 i B1, czyli granulatu z domieszką łusek zbożowych i innych rodzajów biomasy, niekoniecznie drewnopochodnej, musimy upewnić się, że nasz model palnika zapewnia efektywne spalanie niższej jakości paliwa.
Do spalania pelletów klasy A2 i B1 nadają się palniki z rusztem kaskadowym.
Ich konstrukcja umożliwia spalania granulatu w większej temperaturze. Kaskadowy system samoczyszczenia rusztów z popiołu, równomiernie rozprowadza paliwo na całej powierzchni spalania. Umożliwia pracę na niskiej jakości pellecie, skutecznie usuwając popiół i inne pozostałości po spalaniu.
Dzięki temu nawet słabszej jakości granulat zostaje całkowicie wypalony nie pozostawiając niepożądanych spieków. Do tej kategorii należą palniki dostępne w naszym sklepie internetowym takie jak DOMNA Eko 22kw czy dysponujący większą mocą DOMNA Pro 200kw.
W przypadku palników na pellet DOMNA wyposażonych w ruszt kaskadowy, producent zapewnia najwyższą efektywność spalania także dla niższej klasy opału.
Pellety własnej produkcji - jak wpływają na palnik?
Kwestia dobrania odpowiedniej klasy pelletu do możliwości posiadanego palnika komplikuje się nieco w przypadku samodzielnej produkcji granulatu. Własne paliwo to ekologiczna i opłacalna alternatywa dla kupnego opału, lecz decyzja o samodzielnym peletowaniu biomasy przerzuca też na nasze barki odpowiedzialność za jakość wytworzonego pelletu.
Jeżeli chcemy by nasz granulat spełniał wymagania palnika, którym dysponujemy, musimy trzymać się kliku zasad. W tym miejscu warto zaznaczyć, że niezależnie od dbałości z jaką podejdziemy do produkcji pelletu, do spalania własnego paliwa najlepiej sprawdzą się modele palników dedykowane także do korzystania z niższej jakości opału. Palniki z rusztem kaskadowym zapewnią nam większy margines błędu i będą bezpiecznym rozwiązaniem.
Wróćmy jednak do procesu peletowania.
Jak produkować pellet wysokiej jakości?
Rodzaj biomasy.
Kluczowym czynnikiem mającym wpływ na jakość granulatu jest rodzaj peletowanej biomasy.
Najwyższej klasy pellet otrzymamy z wiórów drzewnych i trocin. Nieco niższej jakości granulat wytworzymy z suchych odpadów rolnych, takich jak łuski nasion, zboża, słoma, trawa. W przypadku pelletów mieszanych, jakość granulatu zależeć będzie od proporcji biomasy. Im większa zawartość odpadów drzewnych, tym lepszy będzie nasz pellet.
Suszenie biomasy.
Jakość pelletu zależy w dużym stopniu od jego wilgotności. Zawartość wody w granulacie jest niepożądana. Dlatego właśnie, biomasa przeznaczona na peletowanie powinna zostać dokładnie osuszona przed wprowadzeniem do wnętrza peleciarki.
Peletowanie wilgotnej trawy lub świeżych liści znacząco obniży jakość opału - co w rezultacie może przełożyć się na powstawanie zgorzeliny w palniku.
Mielenie biomasy.
Kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na jakość pelletu jest zmielenie biomasy. Peleciarka posiada wprawdzie system dokładnego rozdrabniania wprowadzonego materiału, lecz będzie od działał bez zarzutu jedynie kiedy do urządzenia peletującego wprowadzimy już wstępnie rozdrobnioną biomasę.
Frakcja sypka wprowadzanego do prasy materiału nie powinna być większa niż otwory matrycy peleciarki. Stosowanie się do tej zasady zapewni dokładne rozdrobnienie surowca i w rezultacie powstanie wysokiej klasy pellet.
Konserwacja palnika na pellet
Niezależnie od rodzaju używanego palnika, by utrzymać prawidłowe funkcjonowanie, niezbędne jest jego regularne oczyszczanie.
Przy codziennej eksploatacji dobrze jest raz w tygodniu sprawdzić i ewentualnie usunąć nagromadzony popiół i nagary. Zapobiega to spadkowi efektywności palnika. Dokładniejsze czyszczenie warto uskuteczniać raz/dwa razy w miesiącu. Mowa tu o usunięciu zalegających pozostałości spalania. Częstotliwość i intensywność czyszczenia także wynika bezpośrednio z jakości wykorzystywanego opału.
Im lepszy opał (lub bardziej wydajny palnik) tym mniej zostanie nam do usunięcia ręcznie.
Dwa razy do roku zaleca się wykonać przegląd sezonowy – przed i po sezonie grzewczym warto przeprowadzić gruntowne czyszczenie całego palnika i kotła.
Podsumowując
Dobrze konserwowany palnik na pellet to urządzenie niemal niezawodne, które z powodzeniem służyć może swojemu właścicielowi przez długie lata. Stosując się do podstawowych zaleceń producenta i kilku prostych zasad dotyczących efektywnej eksploatacji możemy uniknąć przykrych obowiązków związanych z jego dokładnym oczyszczaniem czy serwisowaniem.
Warto też dobrze przemyśleć zakup odpowiedniego i dobrze zaprojektowanego modelu, który spełni nasze oczekiwania.
Wysokiej jakości sprzęt to w dłuższej perspektywie inwestycja, która po prostu się opłaca. Dlatego oferujemy tylko wysokiej jakości palniki i piece na pellet - bo wiemy, że lepiej wybrać porządny sprzęt i zaoszczędzić na naprawach i problemach.
Jeśli chcesz dobrze przygotować się do zakupu palnika sprawdź nasz poradnik.